Hoe ziet het er uit?

The bastide village of Beauville « from the sky »
Het bastidedorp Beauville «vanuit de lucht»
Foto gemaakt door Philip de Lang

Om u een vleugje sfeer van ons gebied te laten ervaren, zijn hier een aantal interessante kenmerken.

Geografische ligging en landbouw

Ons gebied omvat de Quercy en Gascogne regio.

Map

Naar het noorden, het rotsachtige en soms dorre gebied van Noord Quercy rondom Cahors. Goed voor de wijn... daar liggen de grote en wereldberoemde wijngaarden van de Cahors wijnen, minder goed voor de traditionele akkerbouwgewassen. Hoewel in sommige zandgronden heerlijke asperges en ook tabak wordt verbouwd.

Lager gelegen in de Quercy... Lot et Garonne en het noorden van de Tarn et Garonne. Hier is een totaal andere kijk op het landschap... een land van heuvels en valleien, weelderig met orchideeën, weides en landbouwakkers. De grond is hier rijker en het landschap vloeiender, een sfeervol landschap. Het gebied is rijk aan fruitbomen... plantages met pruimenbomen (voor de beroemde pruimen van Agen), perziken, nectarines, appelbomen, perenbomen, kersen en zelfs kiwis. Een goede vallei voor de traditionele landbouw van tarwe, gerst, mais, soja en knoflook. Sommige kuddes van Aquitaine Blond, rundvlees. Heerlijke wijnen van de Buzet (rondom Agen) en Duras in het noordwesten van het gebied.

In het zuiden, de Gers. Een meer open en wijds landschap met velden van koren, mais en gerst. Knoflook wordt in overvloed verbouwd naast de kuddes van eenden en ganzen die hier worden gefokt voor de traditionele keuken van de Gascogne. Er zijn enkele interessante en minder bekende wijnen die hier worden geproduceerd (bijvoorbeeld de heerlijke Madiran) even als de meer bekende Armagnacs die een groot exportproduct zijn van de Gascogne.

kLIMAaT

Pigeonnier

Dit is een binnenlands gebied, ver van zeeën en bergen... dus we genieten van een stabiel klimaat met 4 verschillende seizoenen, met bijzonder korte milde winters en lange hete zomers.

De winter is in december en januari, een tijd voor koude ochtenden (4-5 keer vorst elke maand, rond –1 of -2 °C) en heldere middagen met temperaturen rond 5-15 °C. Ja, u kunt echt buiten eten met de Kerst in sommige jaren!! Sneeuw is zeldzaam in het gebied.

Februari is een heerlijke maand... en mijn favoriet. Opeens is er de aankondiging van de lente, met warm weer en prachtige blauwe luchten. Zoals gezegd, het is warm en zonnig buiten… de temperaturen kunnen al tussen de 15 en 20 °C zijn. De Forsythia is in knop, de prachtige gele bollen van de Mimosa zijn overal te zien in het gebied en de narcissen komen met hun kopjes omhoog.

Maart is de maand van aprilse buien en meer veranderlijk dan de andere maanden.

April brengt de lente en het steeds betere weer.

Van Juni tot midden September zijn de zomermaanden, lang heet en behoorlijk droog. Ja, u kunt zeker uw barbecue van te voren plannen!! In het midden van de zomer zijn de temperaturen tussen de 30 en 40°C (blijf binnen met de lunch en de siësta) . De herfst is een periode van rustig weer en prachtige kleuren.

November is de enige maand die de Engelsen op het weer in Engeland vinden lijken: nat en grijs!! Hierover wijden we maar niet uit.

Bevolking

Hier is landelijk Frankrijk! De meeste mensen in het gebied werken in de landbouw op de een of de andere manier, het gebied is niet dichtbevolkt. Bijvoorbeeld de bevolking van het departement Lot et Garonne is 300 000. De landbouw is rijk en de boerderijen zijn meestal klein en gemengd van opzet. Het is een soort van landbouw dat werkt, hoewel dit in veel andere Europese landen is verdwenen. Het resultaat is dat de stadjes levendig en bloeiend zijn, voorzien van diverse winkels en services voor alle bewoners rondom hen. De mensen zijn vriendelijk met open karakters, zoals in veel echte landbouwgemeentes. Doe een poging om de taal te spreken en te integreren in de gemeente en u krijgt een warm welkom. Marktdagen zijn de optimale mogelijkheid om uw buren te ontmoeten en lokale producten te kopen. Buitenlanders worden met open armen ontvangen, zeker als u de lokale ondernemingen, winkels en scholen etc... bezoekt.

Voedsel

Fruits

Dit thema is te groot om in detail over uit te wijden, aangezien dit een belangrijk onderwerp is voor gesprekken met de meeste mensen die hier wonen. Het is voldoende om te zeggen dat het Zuid Westen bekend staat voor het gezonde koken op het platteland, inbegrepen eend(op welke manier dan ook bereid) gans, gesmoord vlees, croustades (met appel en armagnac in filodeeg). Vis is te koop op de markt als de producent met zijn waren van uit de zee komt. Bijzonder interessant zijn de oesters die van de Atlantische of Middellandse zee komen.

Op de lokale markten (bijna elk dorp heeft er eentje) kunt u de producten van uw buren, de boeren kopen evenals biologische producten en wijnen. Als afsluiting een kopje koffie of een glas wijn op het terras hoort er helemaal bij.